Beter zicht op werken in de Bijstand

Er gaat veel mis bij de gemeentelijke trajecten om bijstandsgerechtigden naar de arbeidsmarkt te begeleiden. Dat blijkt uit vervolgonderzoek van de FNV op het FNV-zwartboek ‘Werken in de bijstand’. Meer dan de helft van de ondervraagde bijstandsgerechtigden uit 70 gemeenten geeft aan dat er geen trajectplan is om hen verder te helpen. Ondanks de aandacht die het onderwerp de afgelopen maanden heeft gekregen, is er nauwelijks verbetering te merken.

Geen begeleiding

Slechts 10 procent van de geënquêteerden verwacht dat het traject waarin ze zitten de kans op betaald werk vergroot. Verder geeft tweederde aan totaal niet te worden begeleid door de gemeente die hen aan het werk zet. Trajecten zijn te weinig  gericht op het krijgen van een betaalde baan en de begeleiding van uitkeringsgerechtigden is ver onder de maat. Daarmee schieten gemeenten hun doel voorbij.

Geen maatwerk

Maatwerk wordt vaak niet geboden. Zo geeft bijna 70 procent van de ondervraagden aan dat er geen rekening gehouden is met hun vooropleiding en vaardigheden. Vooral bijstandsgerechtigden met recente werkervaring worden in trajecten geplaatst om ‘werknemersvaardigheden en arbeidsritme’ op te doen. Een nutteloze investering voor deze groep die al voldoende ervaring heeft en niets liever wil dan gewoon goed en betaald werk. 

Verdringing

Verdringing en zelfs stimulatie van werkloosheid zijn andere gevolgen van de misstanden bij de gemeenten. Bijstandsgerechtigden worden ingezet als verhuizers, fietsenmakers, schilders, postbezorgers en schoonmakers. Gemeenten gaan hiermee direct en oneerlijk de concurrentie aan met de lokale middenstand die het al moeilijk heeft en hierdoor alleen maar verder in de problemen komt.

lees verder ...

Geen opmerkingen:

Een reactie posten