FNV TON HEERTS: 
Vast werk moet de nieuwe norm worden - De mens is geen productiegoed op zichzelf

Deze uitspraken - en nog vele anderen - deed Ton Heerts (voorzitter FNV) tijdens de discussiebijeenkomst in het Postillion Hotel op donderdagmiddag 6 februari.

De belangstelling voor de discussie was overweldigend. De zaal in het Postillion Hotel was eigenlijk te klein voor de vele bezoekers: FNV leden, politici, organisaties, ondernemers, belangstellenden. 

Na opening door Jacqueline van den Bergh (voorzitter Lokaal FNV Drechtsteden - fnv078) vertelde Ton Heerts over de FNV standpunten, o.a. de nieuwe Wet Werk en Bijstand en over de tegenprestatie voor een uitkering.

Aan de hand van stellingen vond de discussie plaats o.l.v. Maarten Wijk, politiek verslaggever RTV Dordrecht.

Ton Heerts wil een einde aan de grote inkomens verschillen. Steeds minder mensen gaan steeds meer verdienen. FNV wil meer normale banen met CAO lonen. Nu is er de race to the bottom wat de lonen betreft, via allerlei flex constructies.
Een flexibele schil is wenselijk, maar niet helemaal zonder zekerheid. Te veel flex contracten, dat is slecht voor de mens en voor de economie. Het bevordert de instabiliteit in de maatschappij. "De FNV is uitgeflext", zei Ton.

Ton Heerts: Mensen moeten zo goedkoop mogelijk worden, is de trend. FNV zegt: tot hier en niet verder. Oostblokkers moeten ook onder onze CAO vallen. Toch ziet de FNV ook werkgevers die weer meer met vaste kontrakten gaan werken, omdat men werknemers wil die gemotiveerd zijn en betrokken bij het bedrijf. En niet steeds opnieuw weer nieuwe werknemers moeten inwerken.
"De mens is geen productiegoed op zichzelf", aldus Ton.

Ton Heerts: FNV wil de regie met werkgevers weer terug over de (WW) uitkeringen. Bijstand is van de gemeenten.

Aan de aanwezige politici gaf hij de raad om bij de Participatiewet in de Verordening te laten opnemen dat werken met een uitkering aan een bepaalde periode is gebonden; bijv. 6 maanden. Dan moet een CAO loon volgen met kontrakt.

Ton Heerts noemde het onacceptabel dat straks iedereen ZZP'er is. Voor mensen die daarvoor kiezen is het prima, maar werknemers worden nu ook ontslagen om dan als ZZP'er terug te keren, gedwongen eigenlijk. Dat moet stoppen.
"Vast werk moet de nieuwe norm worden".

Stellingen: 
1) De inkomensverschillen in de samenleving worden steeds groter. Dat is juist goed om mensen te motiveren om hard en veel te werken.
Reactie zaal: Is juist niet goed. Bevordert de 2-deling in de maatschappij. Hoogte loon niet allesbepalend, maar werk moet ook motiveren.

2) Werken met behoud van uitkering. Alleen als het tot een echte baan gaat leiden.
Reactie zaal: Mee eens.

3) Uitkeringen maken mensen passief. Verplicht aan de slag en dreigen met kortingen stimuleert juist dat ze actief worden en dat is goed voor de mensen.
Reactie zaal: Is soms bij mensen die ontslagen zijn, uit hun evenwicht zijn gebracht en tot niets komen. Maar dat is tijdelijk. Over het algemeen geldt dit juist niet. 
Er is grote behoefte aan echte banen. Mensen willen werken, willen alles aanpakken.

4) Werken met minimale kontrakten en minimale zekerheid wordt steeds meer het nieuwe werken.
Reactie zaal: Meer vastigheid is nodig om mensen perspectief te geven.

Tegenprestatie voor Bijstandsuitkering:
Politieke partijen waren over het algemeen van mening dat dit moet kunnen, maar de activiteit moet wel passend zijn. Dus niet standaard verplicht. Sancties alleen aan de orde bij notoire niet-willers.










Geen opmerkingen:

Een reactie posten