Bijna 50.000 vakbondsleden demonstreren voor een sociaal Europa

In Brussel demonstreerden vrijdag 4 april 2014 bijna 50.000 vakbondsleden uit 28 Europese landen voor een sociaal Europa met koopkracht en echte banen. De FNV nam deel met een grote delegatie van 2.000 leden uit alle FNV-bonden.

 De FNV-leden vanuit allerlei plekken naar Brussel en liepen mee in de optocht naar het Jubelpark, waar een aantal vakbondsleiders, onder wie FNV-voorzitter Ton Heerts, de menigte toesprak.
Gezamenlijk banenplan

‘Europa leeft onder onze leden’, zegt FNV-voorzitter Ton Heerts. ‘De crisis en de gevolgen van de strikte bezuinigingsnorm laten zich voelen. In Europa leeft nu 25 procent van de mensen in armoede, en zijn er miljoenen banen verloren gegaan. Zeker ook in de publieke sector in Nederland worden door de bezuinigingen tienduizenden banen vernietigd, bijvoorbeeld in de zorg. Dat is desastreus voor de koopkracht van mensen. We zetten dan ook alles op alles om te bewerkstelligen dat Europa investeert in een gezamenlijk banenplan van de Europese vakverenigingen.’
 
Koopkracht en echte banen voor iedereenDe FNV wil een sociaal Europa met genoeg koopkracht en echte banen voor iedereen. De overheid, in Den Haag en ook in Brussel, moet een beleid voeren dat investeert in koopkracht en echte banen, vooral ook voor jongeren. De door Brussel en Den Haag opgelegde privatisering en marktwerking hebben een zeer negatief effect op de arbeidsvoorwaarden en de kwaliteit van de contracten van werknemers in de sectoren.

Heerts: ‘Wij willen zowel op sociaal als economisch gebied een gelijk speelveld in Europa. Dat dit nodig is zien we in de Eemshaven, de agrarische en de transportwereld.’

Gelijk loon voor gelijk werk
De FNV is voor gelijk loon voor gelijk werk, ook voor arbeidsmigranten. Ook wil de FNV een betere handhaving en controle, zodat de cao niet ontdoken kan worden. Dat speelt bijvoorbeeld in de bouw, in de agrarische sector en in het transport. Iedereen heeft recht op een leefbaar loon, genoeg zekerheid, respect en veilig werk.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten