FNV: 1 miljard voor aanvalsplan werkloosheid

De FNV roept het kabinet op de gelatenheid over de ontslagen bij winstgevende bedrijven als TNT, KPN en Philip Morris los te laten en direct 1 miljard euro uit te trekken voor een aanvalsplan tegen de hoge werkloosheid in Nederland.

De FNV wil 1 miljard euro beschikbaar krijgen om te investeren in nieuwe banen in nieuwe takken van industrie, bijvoorbeeld op het gebied van duurzaamheid. Werkgelegenheid kan ook verbeterd worden door af te zien van de versnelde verhoging van de AOW-leeftijd en door te kiezen voor een  verlaging van de lasten op arbeid en het vermogen meer te belasten.

Daarnaast moeten de  bestaande sectorplannen versterkt en uitgebreid worden. Daarbij komt alsnog de mogelijkheid op tafel om jong naast oud in te zetten. Oudere werkenden zouden dan, deels of geheel gefinancierd, ruimte kunnen maken voor jongeren en tegelijkertijd hun vakmanschap overbrengen op de volgende generatie. Heerts: "Werkloosheid is voor iedereen een groot drama, maar als we niet oppassen staat er straks een hele generatie buiten spel."

De FNV reageert hiermee op een reeks van schokkende berichten dat gezonde, winstgevende bedrijven duizenden mensen op straat zetten. Zowel KPN, TNT, Akzo Nobel als NXP maken winst en de top van die bedrijven strijken flinke bonussen op. Ook de werkgelegenheid in de zorg en in het onderwijs en de kwaliteit van werk staan onder druk.

Ondertussen moet het werk door steeds minder mensen gedaan worden en zitten vakmensen werkloos thuis omdat er steeds meer winst gemaakt moet worden.

Heerts: "We hebben de cijfers van ons huishoudboekje nu op orde begrijp ik van de minister van Financiƫn Dijsselbloem. Dan wordt het nu tijd om te investeren in mensen en in werk."

Geen opmerkingen:

Een reactie posten